måndag, maj 10, 2010

Dosa & Kokos Chutney

Dosa - Påminner en hel del om den svenska pannkakan fast gjord på rismjöl och innehåller inte ägg samt smakar inte sött. Ibland kan dosan fyllas med en grönsaksröra och kallas då masala dosaDu behöver:
2,5 dl ris
1 dl linser (i brist på indiska linser – urad dal – kan man ta vanliga röda linser)
Salt
Vatten tills man får en pannkakstjock smet
Olja
Att göra dosas (pannkakorna) kräver att man startar i af dagen innan rätten ska serveras. Ett alternativ är det dosasmetspulver som man kan köpa i mataffärer specialiserade på indisk mat. Då är det bara att blanda pulver och vatten, röra ihop och sedan steka.
Om du gör smeten själv: låt riset och linserna stå och svälla i kallt vatten i varsin bunke minst 5 timmar. Häll av vattnet och mosa riset och linserna med en stavmixer. Blanda ris- och linsröran med salt och vatten för att göra en smet. Låt stå över natten i kylskåp.
Stek pannkakorna i olja

Och till Dosas måste man helt klart ha Coconut Chutney!
Hittade tyvärr endast ett engelskt recept...

1/2 coconut grated
1 tsp mustard seeds
1 tbsp urad daal (yellow lentil)
2 dry red chillies
5-6 curry leaves
Salt to taste
2 tbsps oil

Grind the coconut into a fine paste in the food processor. In a small pan, heat the oil and when hot add the mustard seeds, curry laves, dry red chillies and yellow lentils. Fry till the red chillies turn dark in color. Remove from the fire and add to the coconut paste. Add salt to taste and serve.

Inga kommentarer: